Bedrijfsarts

Wat doet de bedrijfsarts?

Door alle wetswijzigingen in de afgelopen 20 jaar is de verzuimbegeleiding de voornaamste taak van de bedrijfsarts geworden. De bedrijfsarts adviseert de zieke medewerker en de werkgever over de mogelijkheden voor terugkeer in eigen of aangepast werk. De bedrijfsarts doet echter meer. De bedrijfsarts tracht zo veel mogelijk preventief te werken en geeft advies aan het management over individuele gevallen over beleidszaken die met preventie van ziekte en bevorderen van gezondheid te maken hebben. Voor de onderneming speelt de kostenpost van verzuim tenslotte een grote rol. Daarnaast zijn er diverse keuringen die alleen door een bedrijfsarts mogen worden uitgevoerd.

Is de rol van de bedrijfsarts verplicht?

Elke werkgever met personeel in dienst is verplicht een contract te hebben met een gecertificeerde arbodienst of een van de volgende vier kerndisciplines: bedrijfsarts, arbeidshygiënist, arbeids- en organisatiedeskundige of veiligheidskundige. In de praktijk kan echter alleen de bedrijfsarts advies geven over de verzuimbegeleiding. Helaas heeft 80% van het MKB geen contract met een arbodienst of een van de andere kerndisciplines.  Veel werkgevers realiseren zich niet dat een contract met een case management bureau niet aan de wettelijke eisen voldoet.

Bedrijfsarts is een wettelijk beschermde titel

De titel bedrijfsarts is in Nederland een wettelijk beschermde titel en mag alleen worden gebruikt door artsen die de specialisatie tot bedrijfsarts met succes hebben afgerond. Deze opleiding duurt tenminste 4 jaar. Bij het BIG register wordt dan de specialisatie tot arbeids- en bedrijfsgeneeskunde genoemd.

Mepros Bedrijfsgezondheidsdienst BV - Geregistreerde Bedrijfsartsen en Arbo Professionals
Telefoon: 085 - 877 1320, Telefax: 085 - 877 1357, Email: » info(at)mepros.nl
Adres: Rivium Oostlaan 49, 2909 LL Capelle aan den IJssel
Copyright © Mepros