Beroepen met hoge kans op gehoorschade
Mepros

Beroepen met hoge kans op gehoorschade

Beroepsziektes zijn in Nederland een groeiend probleem. Gehoorschade staat op de derde plaats van meest voorkomende beroepsziektes. Er zijn ruim een half miljoen werkenden die het risico lopen op deze gehoorschade.

Lawaaidoof

Zo wordt het genoemd in de arbo wereld. Hierbij zijn de zintuighaartjes in het slakkenhuis van je oor beschadigt. Dit komt door de continue blootstelling aan overmatig geluid. Klachten zijn onder meer oorsuizen, fluittonen en zelfs algehele doofheid.

Beroepen met hoge risico’s

Per werkplek verschilt het niveau van geluiden. Er zijn verschillen tussen beroepen en functies. Hout- en metaalbewerkers, bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, maar ook politieagenten, boeren en zelfs DJ’s lopen verhoogd risico.

De hiervoor genoemde functies hebben verschillende blootstellingen aan geluiden. Ons valt echter op dat bijvoorbeeld DJ’s in veel gevallen relatief betere gehoorbescherming hebben dan bouwvakkers. Dit komt waarschijnlijk doordat DJ’s uren achter elkaar blootgesteld worden aan vergelijkbare tonen. In tegenstelling hiermee zien onze arbo professionals vaak dat bijvoorbeeld hout- en metaalbewerkers en bouwvakkers minder beschermd zijn, waarbij veelgehoorde argumenten zijn dat de werknemers “even snel iets doen, voor 5 minuten”. Het is cruciaal om ook bij deze kleine acties gehoorbescherming te dragen.

Overige risicovolle sectoren

Andere, minder voor de hand liggende sectoren waarin schadelijk geluid voorkomt zijn zwembaden, gymnastiekzalen, recreatiecentra en kinderdagverblijven. In de volgende sectoren loop je het snelst risico:

  • industrie (metaal, maar ook papierindustrie)
  • bouw (steigerbouwers, timmerlieden, stratenmakers)
  • vervoer (truckchauffeur)
  • landbouw (van akkerbouwer tot boomverzorger en hovenier)
  • horeca (barmedewerkers)
  • logistiek (heftruck chauffeurs)

FNV

De FNV heeft een app gemaakt waarmee je zelf kunt checken of geluiden op je werkplek jouw gehoor kunnen beschadigen. Meer informatie kun je krijgen op fnvmenzis.nl/gehoorschadeophetwerk.

Wat kun je zelf doen?

Bij de meeste beroepen zijn medische keuringen verplicht. Hierbij moet de werkgever zorgdragen voor de medische checks van haar werknemers. In deze beroepsgroepen mag officieel niet gewerkt worden zonder keuringsbewijs. Indien er alsnog arbeidsuitval (verzuim) optreedt, bijvoorbeeld door gehoorschade, is de werkgever in de meeste gevallen ‘de sjaak’. Bekijk hier welke beroepsgroepen een verplichte keuring hebben.

Hoort jouw beroep niet tot de sectoren met een verplichte keuring? Dan nog is het heel verstandig om af en toe je gehoor te laten controleren. Hierdoor kun je vaststellen of je al schade hebt, wat je eraan moet doen en hoe je dit aan moet pakken.

BackButton
Vragen of een afspraak maken

Neem contact op met Mepros

U kunt ons bereiken via telefoon, e-mail of het online contactformulier. Wij zijn op werkdagen van 09:00 tot 12:300 en van 14:15 tot 17:00 uur bereikbaar

085 – 123 345 66info@mepros.nl