Corona update, hoe staan we ervoor?

Auteur: Véronique de By, co-assistent Mepros bedrijfsgezondheidsdienst

 

 

Opnieuw gedeeltelijke onderbreking met AstraZeneca

Afgelopen maart werd de vaccinatie met AstraZeneca al een week stilgelegd vanwege trombosemeldingen in Denemarken (zie eerder bericht). Op 2 april jl. heeft het ministerie van VWS nogmaals besloten om het vaccineren tot minimaal woensdag 7 april te pauzeren voor mensen onder de zestig jaar. Ondertussen heeft het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het Europees Medicijnagentschap EMA nadere informatie gegeven en heeft de Nederlandse Gezondheidsraad geadviseerd om alleen 60-plussers dit vaccin te geven.

 

De reden voor het pauzeren waren vijf nieuwe meldingen van trombose en verlaagde bloedplaatjes in Nederland, waaronder één sterftegeval.

De trombosegevallen waren allen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar, waardoor de vaccinaties voor personen boven de zestig wel doorgaan. Een andere reden voor het door vaccineren van deze groep is dat het risico op ernstige gevolgen door COVID-19 veel groter is dan het risico op de ernstige, maar zeer zeldzame complicatie van het vaccineren. Mensen onder de zestig jaar zullen een ander vaccin aangeboden gaan krijgen, behalve als ze al hun eerste prik AstraZeneca hebben gekregen. Er zijn namelijk geen meldingen bekend van deze bijwerking na de tweede prik.

Wat trombose precies inhoud kunt u in het vorige bericht lezen.

Vaccinatiegraad

Zes januari 2021 is Nederland gestart met het vaccineren tegen COVID-19, waarbij er nu (12-04-2021) ca. 3,1 miljoen prikken zijn gezet. Deze week komen daar nog 499.362 prikken bij, wat betekent dat iedere 0,9 seconde iemand gevaccineerd wordt. Dit getal is recent iets gezakt, doordat mensen onder de 60 niet meer met AstraZeneca worden geprikt. Op korte termijn wordt geprobeerd het tempo op te voeren naar meer dan één miljoen prikken per week.

Op dit moment wordt er gevaccineerd met Pfizer, Moderna en AstraZeneca, waarbij in de komende weken het Nederlandse vaccin van Janssen nog beschikbaar zal komen.

 

Momenteel zijn we ongeveer halverwege de vaccinatiekalender. De meeste 80-plussers en medewerkers die in de langdurige zorg werken zijn nu ingeënt. Nu zijn de 75-plussers, overige zorgmedewerkers en mensen met een het syndroom van Down en morbide obesitas aan de beurt.

De overheid hoopt dat de meeste volwassenen (die dit zelf willen) minimaal hun eerste vaccinatie hebben gekregen in juli. Kinderen worden nog niet gevaccineerd.

Maatregelen

De afgelopen tijd zijn er weinig versoepelingen van de corona maatregelen geweest. Alleen is de avondklok op 31 maart een uur verkort en geldt nu van 22:00 uur ’s avonds tot 04:30 uur ’s ochtends. Op 13 april volgt een nieuwe persconferentie waarin vermeld wordt wat de mogelijkheden na 20 april zullen zijn. Er is echter al uitgelekt dat de avondklok zal aanhouden en de terrassen nog gesloten zullen blijven tot zeker 28 april.

 

Het kabinet pleit dat vaccineren een belangrijke stap is naar een samenleving zonder corona maatregelen. Hierbij is de verwachting dat vanaf begin juni veel meer mogelijk is, aangezien dan een grote groep gevaccineerd zal zijn. Daarnaast zijn vanaf halverwege april corona-zelftesten beschikbaar, waardoor in het onderwijs risicogericht en preventief getest kan worden. Ook worden er proeven gedaan met kleinschalige evenementen waarbij een toegangstest verplicht is. Enkel bij een negatieve testuitslag heeft iemand toegang tot het evenement. Uit deze proeven moet blijken of dit een goed alternatief is.

 

Referenties