Opschorting vaccinatie AstraZeneca

Opschorting AstraZeneca-vaccin in Nederland

Auteur: Layla Andour, co-assistent Mepros bedrijfsgezondheidsdienst

 

Onderbreking vaccinatie in Europese landen
Op 14 maart is ook in Nederland besloten om per direct de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin tijdelijk te stoppen. Dit besluit geldt in elk geval tot en met 28 maart. Nederland volgt hierbij de acties van een aantal Europese landen: eerder gingen onder andere Denemarken, IJsland, en Noorwegen ons al voor met het tijdelijk staken van het AstraZeneca-vaccin. Ondertussen hebben ook Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje het inenten met dit vaccin onderbroken. België, daarentegen, gaat nog wel door met het vaccineren hiermee en ook Canada continueert nog met het AstraZeneca-vaccin.

 

Trombose
Het inenten met het AstraZeneca-vaccin werd 11 maart onderbroken in Denemarken, naar aanleiding van enkele trombose gevallen bij mensen die dit vaccin hadden ontvangen. Bij trombose ontstaan er bloedstolsels in het lichaam, die kunnen zorgen voor een afsluiting van de bloedtoevoer. In de longen kan dit leiden tot een longembolie, maar het kan ook leiden tot een hartinfarct of beroerte. In Denemarken werd er bij een aantal mensen die gevaccineerd waren een trombose vermeld en werd zelfs één dode gemeld. Hierop besloot Denemarken als voorzorg het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin tijdelijk te staken en het verband met de vaccinaties te onderzoeken.

 

Nederland
In de eerste instantie gaf minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) aan dat Nederland zou blijven doorgaan met de AstraZeneca-vaccins, aangezien het onwaarschijnlijk zou zijn dat er een verband was tussen het trombosegeval en de vaccinatie.

In het weekend van 13 en 14 maart gaf het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) het ministerie echter het advies om tijdelijk te staken met het inenten met het AstraZeneca-vaccin, naar aanleiding van nieuwe informatie uit Denemarken en Noorwegen over een complexe vorm van stolling. Op basis hiervan besloot minister De Jonge dit advies over te nemen en uit voorzorg de vaccinaties tijdelijk te onderbreken. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend.

Nederland startte op 12 februari met de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin. Dit vaccin bestaat uit 2 prikken, gegeven met een tussentijd van 12 weken. Ondertussen hebben ruim 350.000 Nederlanders hun eerste vaccinatie met AstraZeneca gekregen. De komende 2 weken stonden 290.000 prikken met het AstraZeneca op de planning, die nu dus niet doorgaan.

 

Onderzoek AstraZeneca en advies EMA
Volgens AstraZeneca is er geen bewijs dat er een verhoogd risico is op bloedproppen bij mensen die ingeënt zijn met hun vaccin. Uit hun studie, met bijna 24.000 proefpersonen, kwam geen correlatie tussen het vaccin en aandoeningen als trombose, een longembolie, beroerte of hartinfarct.

Ook het Europese Medicijnagentschap (EMA) gaf op 11 maart aan dat er geen indicatie is dat het vaccin de oorzaak is van het ontstaan van bloedproppen. Zij gaven aan dat de voordelen van het vaccin blijven opwegen tegen de nadelen, en dat dat het vaccineren gecontinueerd kan worden, terwijl er verder onderzoek wordt verricht naar de trombose gevallen.

 

Hoe verder
Het CBG benadrukt eveneens dat er nog geen oorzakelijk verband is gevonden tussen de trombosegevallen en het vaccin. In de tussentijd wordt er nader onderzoek verricht door het EMA en het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC), het Europese geneesmiddelenbewakingscomité. De vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna gaan in principe nog door en staan buiten de huidige maatregelen rondom het AstraZeneca-vaccin.

 

Referenties