Open spreekuur

Voorkomen is beter dan genezen

Medewerkers die (nog) niet ziek zijn, maar dit dreigen te worden, kunnen langskomen op het open spreekuur om hun gezondheid te bespreken. Door tijdig met elkaar om de tafel te gaan zitten kunnen we samen voorkomen dat de situatie tot ziekteverzuim leidt, of dit verzuim zoveel mogelijk beperken.

Tijdig het open spreekuur bekijken wij samen met de medewerker of preventieve maatregelen zinvol zijn om het verzuim te beperken. Bij fysieke klachten die het werk kunnen gaan beperken, kunnen we bijvoorbeeld preventief doorverwezen naar een fysiotherapeut. Bij een beginnende burn-out kunnen we kijken wat de drijvers van stress zijn en hoe deze beperkt kunnen worden, om een langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

Strenge privacy regels, werkgever krijgt geen uitslag

De wetgeving is duidelijk: de arbodienst is een onpartijdige adviseur. Als een medewerker naar het open spreekuur komt, wordt de uitslag hiervan niet verstuurd naar de werkgever. Ook al wil de medewerker dat de werkgever op de hoogte gebracht wordt, dan mogen wij dit niet versturen. In plaats daarvan wordt de uitslag verstuurd naar de medewerker, die vervolgens zelf moet bepalen of hij deze wil delen met de werkgever. De arbodienst mag dus niet rechtstreeks een uitslag delen. Lees hier meer over onze privacyregels.

Veelgestelde vragen over het open spreekuur

Mag het open spreekuur ook anoniem?

Jazeker, het open spreekuur mag anoniem door een medewerker worden aangevraagd. Wij adviseren dan wel dit uitdrukkelijk te vermelden bij het maken van de afspraak.

Wie mag het open spreekuur aanvragen?

Het open spreekuur mag worden aangevraagd door medewerkers van een organisatie die bij ons is aangesloten. De medeweker mag dit zelf doen, maar het open spreekuur kan ook door de werkgever worden aangevraagd namens de medewerker.

Kan een open spreekuur verplicht worden gesteld?

Een open spreekuur mag niet verplicht worden gesteld. Dat lijkt ons ook niet zinvol. Het is wel zo dat er naast goede werkgeverschap ook zoiets bestaat als goed werknemerschap. Er kunnen dus best omstandigheden zijn waarbij het voor de werknemer verstandig is om de problematiek met de arbodienst te bespreken.

Valt het open spreekuur onder het medisch beroepsgeheim?

Ja, het open spreekuur valt onder het medisch beroepsgeheim.

Vragen of een afspraak maken

Neem contact op met Mepros

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via de telefoon, mail of het online contactformulier.

085 – 8771320info@mepros.nl