Voeding zorgt voor steeds grotere problematiek | Verzuim & Vitaliteit
Mepros

Voeding zorgt voor steeds grotere problematiek | Verzuim & Vitaliteit

Afgelopen zondag, 24 september 2016, is een rapport omtrent de gewoontes in voeding gespresenteerd aan de Verenigide Naties. Hierin zetten wetenschappers uiteen dat de voeding en eetgewoontes van de bevolking steeds slechter worden. Op wereldwijde schaal komen ruim 2 miljard mensen belangrijke vitaminen en mineralen tekort in hun maaltijden. Er is een noodsignaal afgegeven door The Global Panel on Agriculture and Food Systems for Nutrition. Er is een sterke toenemende kans op allerlei ziektes.
In het rapport staat dat de slechte voeding niet alleen zullen leiden tot overgewicht bij een derde van de wereldbevolking in 2030, maar dat 25 procent van de kinderen jonger onder de 5 jaar niet goed groeit. Dit komt door ondervoeding. Daarnaast resulteert het in een toename van hartklachten, hypertensie en diabetes. Volgens het panel zal er door medici en wetenschappers net zo intensief gekeken moeten worden naar het voedselprobleem als de omgang met hiv en malaria.

Hoewel in veel landen mensen voldoende calorieën binnenkrijgen, zijn de voedingstoffen die zij binnenkrijgen niet voldoende. Het ontbreekt veel gerechten aan vitamines en mineralen die essentieel zijn voor de ontwikkeling en groei van het lichaam.

Het onderzoekspanel is pleitbezorger van een grotere afwisseling in voeding: mensen moeten meer groente, fruit, hele granen, vezels, noten en zaden binnen krijgen. Het nuttigen van suiker, zoete snacks en drankjes en hele zoute producten moet juist geminderd worden.

Verzuim

Verzuim kost Werkgevers in Nederland jaarlijks meer dan 2 miljard euro. Gemiddeld is de kostenpost voor een zieke werknemer 250 euro per dag. Het is bekend dat gezonde levensstijl bij kan dragen aan algemene gezondheid, maar ook aan het verlagen van verzuim. Daarnaast zijn gezonde en fitte werknemers productiever en meer content over hun baan.

Werkgevers hebben duidelijk een motivatie om het aanbod qua eten en drinken in de bedrijfsresutrants goed te regelen. Nog te vaak zien onze professionals dat er in een bedrijfscatine kroketten, frikandellen, patat of andere vettige etenswaren worden geserveerd. Wel is er een groei van werkgevers die gezamenlijk een lunch regelt en hierin vooral gezonde mogelijkheden biedt.

Op het moment dat wij het aanstippen bij Werkgevers komen die met het argument “dat moeten ze zelf maar regelen”. Dit kunnen wij begrijpen, alleen het kopen van een paar zakken brood met gezond broodbeleg is dan misschien een goed alternatief. Een aanvulling kan zijn om werknemers in plaats van koekjes, een soepje te bieden. Kost evenveel, maar scheelt aan ongezonde voedingswaarden.

BackButton
Vragen of een afspraak maken

Neem contact op met Mepros

U kunt ons bereiken via telefoon, e-mail of het online contactformulier. Wij zijn op werkdagen van 09:00 tot 12:300 en van 14:15 tot 17:00 uur bereikbaar

085 – 123 345 66info@mepros.nl